Waarom leven volgens de seizoenen zo heilzaam is

Een inkijk in de geheimen van de winter

Geen grotere inspirator, geen krachtiger voorbeeld, geen wijzere leermeester dan de natuur die ons omringt. Nochtans doen we onze ogen maar al te vaak dicht voor die bron van wijsheid. Met smoesjes als ‘Ja, maar in het échte leven is het zo simpel niet’ of excuses als ‘Daar heb ik echt de tijd niet voor’ racen we verder naar de nieuwe futloze dag, de volgende slapeloze nacht, de next burn-out. 

Ik nodig je uit om het leven eens vanuit ons natuurlijk ritme te bekijken, moeder aarde te gebruiken als spiegel en al haar gewoontes om te zetten in levenskwaliteit voor jezelf. Doe je mee?

Winter, met de -w van weinig

Kijk naar buiten. Of beter nog … STAP naar buiten en snuif de koude lucht op. Vertrouw enkel op je zintuigen en observeer wat je hoort, ziet, ruikt, voelt en misschien ook wel smaakt. Probeer niets van dat alles te interpreteren of aan te vullen met clichés, gewoonte-gedachten of overtuigingen.

Waarschijnlijk leidt die pure observatie tot de vaststelling dat er weinig of niets is. Althans niet op het voortoneel. En dat klopt ook: de winter is een seizoen van weinig. De natuur heeft in de herfst alles losgelaten wat niet meer nuttig was om licht en zonder al te veel inspanning naar een periode van diepe rust te kunnen overgaan.

Dieren hebben hun voorraad opgeslagen en gaan in winterslaap, bomen hebben hun sapstroom stilgelegd en nergens klinkt de roep om gevonden te worden. Wat een uitnodiging van formaat om net hetzelfde te gaan doen. Wie het ritme van de natuur volgt, slaagt erin z’n energievoorraad juist te bewaren, te beheren en aan te vullen. 

Verstillen en verzachten

Tijdens de winter vragen de volgende twee lichaamsorganen en hun bijhorende meridianen extra aandacht: de blaas en de nieren. Die zijn, evenals de winter, vanuit de Traditionele Chinese Geneeskunde verbonden met het element ‘Water’. Wat water is voor je lichaam, betekent rust en inkeer voor je energetisch welzijn. Als je blaas- en niermeridiaan in balans zijn voel je je zachtmoedig, vitaal, creatief, flexibel en ervaar je wilskracht en doorzettingsvermogen.

Het is dus géén teken van lui zijn als je tijdens de wintermaanden met een goed boek onder een warm dekentje kruipt. Straffer zelfs, het is pure zelfzorg en absoluut de juiste keuze. Als je daar dan toch ligt, kan je ook

  • een kop warme gemberthee drinken.

  •  je voeten vastnemen en ze zachtjes masseren.

  • naar rustige muziek luisteren.

  • wegdromen en misschien zelfs zachtjes indommelen.

  • je adem observeren zonder er iets te willen aan veranderen.

Al die zachte activiteiten brengen je dicht bij jezelf, laden je op en versterken je immuniteit.

Is bewegen in de winter dan slecht? Helemáál niet!

Trek erop uit in de natuur, wandel of fiets, maar doe het rustig met de nadruk op genieten.
Je hebt al het hele jaar rond alles gegeven … nu is het tijd om je tempo te verlagen en te recupereren.
Gun het jezelf en nestel je in zelfzorg.

Vorige
Vorige

Winters warme soep

Volgende
Volgende

U zei disfunctioneel ademen. Pardon?