U zei disfunctioneel ademen. Pardon?

Adem in en zeg het nog een keer …

Disfunctioneel ademen, een hele mond vol om te zeggen dat je natuurlijk adempatroon verstoord is.
Als je de gevolgen ervan wil opsommen ben je nog veel langer bezig want de lijst is lang en verrassend. Onderzoekers stellen dat 10% van de gezonde mensen ‘verkeerd’ ademt maar in werkelijkheid ligt dat percentage nog veel hoger. Voor de aanpak van disfunctioneel ademen kan je twee sporen volgen die op
het eerste zicht uiteenlopend maar bij nader inzien vooral aanvullend zijn. Althans, dat zouden ze kunnen zijn …

Maar voor we over de aanpak van het probleem spreken, zoomen we eerst in op de oorzaken ervan.
Je ademhaling is een volledig automatisch proces gestuurd door het ademcentrum in je hersenen.
Met onze adem hoeven we ons dus eigenlijk niet te moeien, tenzij hij verstoord geraakt en je daardoor
fysieke kwalen ontwikkeld of last gaat ondervinden. Denk maar aan duizeligheid, tintelingen of wazig zien.

Blijft de vraag hoe het komt dat ons natuurlijk adempatroon verstoord geraakt. Precies daar tekenen de twee sporen zich duidelijk af. Zuiver medisch gezien kan je anders gaan ademen door een onderliggende ziekte,
een verkeerde lichaamshouding, na een operatie, door rugpijn en naar aanleiding van stress. Ademoefeningen en wetenschappelijk onderbouwde programma’s van gemiddeld zes weken leren je het verstoorde ritme af en een goed ritme aan. De resultaten zijn voel- en meetbaar en dus is het probleem van de baan.

Was het maar zo simpel … Onderzoekers stelden immers vast dat bij een deel van de mensen de klachten terugkeren alsook het disfunctioneel ademen. De tweede aanpak van disfunctioneel ademen kijkt enkele stadia verder of lagen dieper, zoals je wil.

Je adempatroon als leidraad

Disfunctioneel ademen betekent dat je onregelmatig ademt, enkel het bovenste deel van je longen gebruikt of dat je je adem inslikt of vastzet. Daardoor kost een anders heel natuurlijk mechanisme je nu veel moeite. Door je adempatroon te analyseren en waar nodig bij te sturen krijg je toegang tot een schat aan goed weggestopte informatie. 

Al sinds je geboorte hebben gebeurtenissen en overtuigingen een invloed op je belangrijkste ademspier,
het middenrif. Als je daar inzicht in krijgt, de patronen die daaruit voortvloeien onder ogen ziet en je emoties erkent, pas dan zal je middenrif zich ontspannen en kan je adem weer vrij stromen. Kortom, een degelijke en duurzame aanpak van disfunctioneel ademen vraagt om een diepgaander innerlijk proces dan enkel oefeningen. Een betrouwbare, ervaren begeleider is bij die tocht geen overbodige luxe. 

Met Leading by Breathing begeleid ik mensen in een traject op maat om ze te leren dat hun adem de leidraad is in hun leven: betrouwbaar, altijd voorhanden en eenvoudig in te zetten. Het vraagt omdenken … je adem niet inhouden als het spannend wordt, maar net blijven doorademen. Niet ademloos toekijken maar net extra zuurstof toelaten in je lichaam. In combinatie met shiatsu dringen we door tot de onuitputtelijke wijsheid van je eigen lichaam. Ik beloof je alvast dat de resultaten snel voelbaar zijn en de impact in je leven diepgaand.

Kom het zelf ervaren en boek hier een gratis ademtraining van 150 minuten.
Daarna kunnen we samen een pad op maat van jouw behoeften uitstippelen.

Vorige
Vorige

Waarom leven volgens de seizoenen zo heilzaam is

Volgende
Volgende

Hoe doorbreek je hardnekkige patronen bij jezelf