Maatschappelijk verantwoord ondernemen 2.0

De interne poot van duurzaam HR-beleid

MVO is een hip begrip sinds enkele jaren. Elke zichzelf waarderende organisatie of bedrijf is er actief mee bezig. Goede doelen steunen, aandacht hebben voor de impact op het milieu … Maar wist je dat MVO ook een vertaalslag kent naar binnen? People management, duurzame opleidingstrajecten, persoonlijke ontwikkeling van medewerkers zijn slechts enkele thema’s in deze grote pijler. Doe daar de aandacht voor lichaam en geest bij
en je krijgt een écht gedragen HR-beleid.

Als HR-manager heb je het vandaag niet onder de markt als het gaat over zinvolle opleidingstrajecten uitstippelen. Naast een functioneel aanbod is er ook keuze te over in soft skills en persoonlijke ontwikkeling.
Straffer, dat laatste overstijgt zelfs de jobgerichte trainingen. Daar is een gegronde reden voor: nu we met
z’n allen langer werken, is een doordachte ondersteuning op maat een echte must.

Verantwoord en duurzaam: uitgehold of vol-ledig?

Taal evolueert mee met bewegingen in de samenleving. Draai de klok dertig jaar terug en je hoorde amper iemand de woorden ‘maatschappelijk verantwoord’ en ‘duurzaam’ uitspreken. Vandaag komen ze ons langs de oren uit en worden ze weggezet als uitgeholde begrippen. Onterecht, want hun relevantie blijft groter dan ooit. 

Recht evenredig met die tendens steken nieuwe woorden vandaag de kop op. Zelfsturing, welzijn op het werk, zinvol werk en ga zo maar door. Lerend uit het verleden kunnen we dus met zekerheid zeggen dat deze begrippen een signaalfunctie hebben: welke beweging, welke behoefte hebben medewerkers vandaag om gemotiveerd en vanuit hun talent bij te dragen aan een organisatie op lange termijn?

Het antwoord op die vraag kan als basis dienen om je opleidingsaanbod op te enten. Medewerkers willen voelen dat hun identiteit voor een groot stuk samenvalt met de identiteit van de organisatie. Met andere woorden … waarden delen, begrijpen hoe ze aan het grotere geheel bijdragen en de kans krijgen om persoonlijk te blijven groeien zijn essentieel.

Burn-out maakt het beide partijen duidelijk als deze basis niet vervuld is. Mensen vallen zonder zuurstof:
hun vuurtje dooft en zowel het individu als de organisatie moet op zoek naar een tweede adem.

Een tweede adem voor medewerkers en teams

Als de organisatie bewust omgaat met het welzijn van de mensen die er werken, is de kans op zuurstoftekort klein. Preventief investeren in opleidingen die medewerkers ondersteunen in de verbinding met zichzelf en anderen,
in zelfvertrouwen en daadkracht en in creatief samenwerken loont wel degelijk.

Het kan zinvol zijn om medewerkers individueel te begeleiden of in teamverband, afhankelijk van de specifieke behoeften. Maar dát ze zo’n aanbod krijgen maakt een wereld van verschil. Als organisatie bied je je mensen perspectief om van snakkend naar adem te evolueren naar een zuurstofrijke tweede adem.

Met Leading by Breathing ondersteun of initieer ik dat proces dagelijks. De ademtraining brengt medewerkers (opnieuw) in contact met hun innerlijke kompas, van waaruit ze duurzaam en verantwoord kunnen bijdragen met respect voor zichzelf en de vooropgestelde doelen van de organisatie. En zo is de cirkel rond … maatschappelijk verantwoord ondernemen is een intern proces lang voordat het zich vertaalt naar buiten.

Ben je benieuwd naar het aanbod waar HR-managers uit kunnen putten voor medewerkers en teams?
Bekijk het hier of neem contact met me op voor een vrijblijvende afspraak.

Vorige
Vorige

Hoe doorbreek je hardnekkige patronen bij jezelf

Volgende
Volgende

Waarom bewust ademen bijdraagt aan ontspannen leiderschap