10 inzichten en praktische tips om zélf aan je immuniteit te werken

Virologen, epidemiologen, wetenschappers en politici. Allemaal overspoelden ze ons de voorbije maanden
met cijfers, voortschrijdend inzicht en maatregelen. Ons vermogen om zelf na te denken en in te voelen wat goed is, werd door een tsunami van angst weggespoeld. Niet enkel jij, je omgeving of België worstelde zich door deze nieuwe dynamiek, de hele wereld zocht en vond een manier om ermee om te gaan. 

Nu we stilaan ons hoofd weer boven water steken, is het nuttig om stil te staan bij wat goed en niet goed
voor ons was. En misschien nog belangrijker … wat je zélf kan doen voor je immuniteit, emotionele balans en fysieke gezondheid.

Bij Leading by Breathing vertrekken we vanuit een holistische visie die de oosterse wijsheden verenigt met de westerse, praktische aanpak.

5 waardevolle inzichten in angst, stress en hun gevolgen 

1.     Angst en onzekerheid leiden tot disbalans

Je bent op je hoede, onzeker, extra voorzichtig of bang. Kortom mentaal-emotioneel voel je je uit balans.
Dat onevenwicht vertaalt zich fysiek in een ontregeld zenuwstelsel met veel voorkomende klachten zoals angstaanvallen, slaapstoornissen, hartklachten en spijsverteringsongemakken.

2.     Stress zet je immunsysteem onder druk

Een verzwakte immuniteit heeft een negatieve invloed op je weerstand. Concreet betekent dit dat je vatbaarder wordt voor virussen en andere invloeden op je lichaam. Precies wat je niet wilt natuurlijk.

3.     Je longen zijn dé bron van energie

De cellen in je lichaam halen hun energie voor min. 80% uit zuurstof en voor max. 20% uit vaste voeding. Via de ademhaling zijn je longen dus de primaire bron van energie. Daarnaast zuiveren ze ook je lichaam en helpen je te beschermen tegen invloeden van buitenaf: virussen, koude & hitte, wind & droogte via je afweersysteem.

4.     Je dikke darm is het distributiecentrum

De dikke darm ondersteunt de longen in hun afweerfunctie en fungeert als het distributiecentrum voor energie. Hier wordt bepaald hoe en waarnaartoe de energie zich verspreidt. Een goede werking van je dikke darm is dus van cruciaal belang om gezond en energiek te blijven.

5.     Je gedachten zijn buigzaam dus denk om

Verstarring en een overdreven focus, bijvoorbeeld op doemscenario’s en angst zijn een rechtstreekse snelweg naar negatieve emoties. Slaag je erin om die om te denken naar positieve, dan stimuleer je zonder omwegen
je eigen immunsysteem. Je evolueert van angst naar zelfvertrouwen, van onzekerheid naar zelfzekerheid, van wantrouwen naar vertrouwen.  

Het Corona-virus is er niet om je te doden. Het biedt jou een kans om bewuster te gaan leven.
Zie je kwetsbaarheid als mens onder ogen maar gebruik je eigen kracht om van binnenuit voor versterking
te zorgen, zowel fysiek als mentaal-emotioneel. Zo evolueer je van kwetsbaar naar weerbaar.

5 praktische ademtips om zélf je immuniteit te boosten

1.     Word je bewust van je adempatroon

Ga liggen en maak het jezelf gemakkelijk. Adem gewoon in en uit terwijl je bij jezelf nagaat hoe dat precies verloopt. Adem je via de neus of via de mond? Hoeveel adem je in? Veel of weinig? Adem je naar je de borststreek, je bovenbuik of onderbuik? Waar liggen je adempauzes? Na het inademen of na het uitademen? Hoe adem je uit? Langzaam, gecontroleerd of met een zucht? Kortom, word je bewust van hoe je ademt.
Dat is het ideale vertrekpunt.

2.     Adem 3 minuten in en uit door je mond

Ademen door de mond laat je toe meer zuurstof op te nemen dan via de neus. Dat effect voel je meteen.
Doe het eens! Bij elke inademing laat je nieuwe levensenergie toe en bij elke uitademing laat je spanning en emoties los. Bewust ademen staat symbool voor aanwezig zijn in het nu, voor helder denken, voor het omzetten van je inspiratie in materie, voor het beheren van je emoties en voor het ‘juiste’ te doen. Plaats bij deze oefening je handen op je onderbuik (tussen je navel en schaambeen): dit richtpunt voor je adem helpt je om je beschikbare ademruimte volledig te benutten en om hyperventilatie te vermijden.

3.     Vestig je aandacht op de longen en de dikke darm

Bij elke in- en uitademing breng je al je aandacht bewust naar de zone van je longen. Dat betekent niet dat je een borstademhaling begint. Integendeel, je ademt onderaan in en met je buik maar brengt je mentale focus naar de longen. Daarna doe je hetzelfde maar richt je je aandacht op je dikke darm. Beide organen spelen een vitale rol in je afweersysteem.

4.     Voel je paniek, maak dan het OK-symbool met je vingers en adem

In deze uitdagende tijden is het niet vreemd dat je af en toe paniek voelt opkomen. Via je adem kan je die kalmeren. Groeiende paniek of onrust kan je het best doorbreken door te gaan liggen, je duim en wijsvinger
van de rechterhand zo op elkaar te plaatsen dat ze het OK-symbool vormen en dan je hand naar de onderbuik te brengen. Plaats het rondje op je navel en de drie vrije vingers als een waaier tussen je navel en schaambeen. Adem in via je mond naar je drie vingers en houd in gedachten ‘Ik ben oké en het is oke’.  Zo kom je snel terug
in het hier en nu en maak je verbinding met je innerlijke bron van rust en helderheid.

5.     Maak je een nieuw adempatroon eigen

Oude gewoontes afleren vraagt tijd en volharding. Dat is voor anders leren ademen ook zo. Tijdens een ademtraining bij Leading by Breathing werken we enerzijds aan een gebalanceerde adem én zorgen we
er anderzijds voor dat die zo geïntegreerd wordt dat het als natuurlijk en organisch voelt. Bewust en volledig ademen vertaalt zich in daadkracht, energie en vertrouwen om alles aan te kunnen wat op je pad komt,
zelfs Corona.

Natuurlijk zijn naast bewust ademen ook een gezonde voeding, voldoende slaap en beweging belangrijk om
je immuniteit te versterken.

Mijn boodschap is alvast duidelijk: pak het heft in eigen handen en werk actief aan je gezondheid.

Vorige
Vorige

Waarom bewust ademen bijdraagt aan ontspannen leiderschap